Ksylitol to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany najczęściej z brzozy. Występuje również w owocach i warzywach, jagodach, grzybach, kolbach kukurydzy i twardym drewnie. Pozyskany przez naukowców pod koniec XIX wieku, jednak dużą popularnością zaczął się cieszyć dopiero po 1940 roku. Prowadzone wówczas badania wykazały, iż jest on praktycznie niezależny od insuliny, co oznacza, że ulega przemianie w organizmie, przy niewielkim udziale insuliny.
Do czego można stosować ksylitol? Do każdej potrawy, do której tradycyjnie wymaga się cukru. Bez przeszkód można cieszyć się słodkimi ciastami, ciasteczkami, babeczkami, konfiturami, pączkami, słodkimi surówkami i przetworami. Znajdziemy go także w pastach do zębów (także z domowych receptur), jak i w gumach do żucia.
Bogactwo tego naturalnego produktu jest w zasięgu ręki. Zastanawiając się czy wybrać erytrol czy ksylitol, stewię czy agawę, warto sięgnąć po ksylitol jako zamiennik wszelkiego cukru, który stanowi doskonałe i przyjemne urozmaicenie diety.
Wartość odżywcza w 100 g ksylitolu:
Dawkowanie: Według własnego uznania.
Zawartość: Opakowanie zawiera 500 g ksylitolu fińskiego
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Składniki: 100% ksylitol fiński
Kraj pochodzenia składników: Finlandia
Produkt pakowany w opakowanie typu doypack ze struną - dzięki temu możemy zamykać i otwierać przy zachowaniu świeżości produktu!